ΔΕΙΤΕ ΚΑΤΩ

ΚΑΝΑΛΙΑ

Κανάλια Καρδίτσας - ένα από τα ωραιότερα, αν όχι το ωραιότερο χωριό της περιοχής .Είναι κτισμένο στους βοριοδυτικούς πρόποδες των Αγράφων και σε υψόμετρο 329 μέτρων (πλατεία) και 424 μέτρων στον Προφήτη Ηλία, μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας. 

Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά , έχοντας απλωμένο μπροστά του όλο τον Θεσσαλικό κάμπο,δικαίως από τον ποιητή μας να ονομάζεται " το μπαλκόνι της Θεσσαλίας". Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή βλέπει κανείς την χιονισμένη κορφή του Ολύμπου ,από τον Στρατώνα τα Τρίκαλα και τα Μετέωρα.

Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ιθώμης μαζί με τα δημοτικά διαμερίσματα Φαναρίου - Λοξάδας - Αγίου Ακακίου - Χάρμα - Καππά - Πύργο Ιθώμης - Ελληνόπυργο. Το χωριό απλώνεται σε τρείς ραχοκοκαλιές  οι οποίες ενώνονται στο ύψος περίπου του κεντρικού δρόμου και από εκεί και πάνω συνεχίζει να επεκτείνεται μέχρι τον Αιλιά. Τα περισσότερα σπίτια του είναι με πέτρα - Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική - .

kanalia_thea
kanalia_xwrio

Το σημείο συνάντησης και αναφοράς για τους Καναλιώτες θα λέγαμε είναι η πλατεία με τις χαρακτηριστικές για το χωριό μας τέσσερις Βρύσες από την μία μεριά και τα Πλατάνια της από την άλλη, πράγματα τα οποία είναι χαραγμένα στην ψυχή μας - θα τα χαρακτηρίζαμε το Καναλιώτικο DNA -  το οποίο πάντα μας προσελκύει κοντά τους όπου και αν βρισκόμαστε και η μόνιμη επιθυμία μας είναι να τα απολαμβάνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Τα Κανάλια είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του λογοτέχνη Σκάρου Ζήση και του λαογράφου Κίτσου Μακρή ο οποίος επιμελήθηκε και το λαογραφικό μουσείο που υπάρχει στο χωριό από το 1979. Aπό το 1947 στο χωριό υπάρχει Πνευματικό Κέντρο με αίθουσα εκδηλώσεων και Βιβλιοθήκη. Η γραφική ατμόσφαιρα και οι πολλές ομορφιές του χωριού μαγεύουν κάθε επισκέπτη

kanalia_vryses
kanalia_thea

 

Εκτύπωση